Haber

AB ve ABD temsilcileri Kosova ve Sırbistan’da temaslarda bulundu

Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ile Fransa, Almanya ve İtalya’dan temsilciler Kosova ve Sırbistan’da temaslarda bulundu.

Avrupalı ​​ve Amerikalı temsilciler, Kosova’nın başkenti Priştine’de Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Priştine’nin Belgrad Diyalog Başmüzakereci Besnik Bislimi ile bir araya geldi. Toplantıya, Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ve ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar’ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı’nın Dış ve Güvenlik Politikaları Danışmanı Emanuel Bono, Almanya Şansölyesi de katıldı. Toplantıya Dış ve Güvenlik Politikaları Danışmanı katıldı. Danışman Jens Pletner ve İtalya Başbakanı’nın Diplomatik Danışmanı Franceska Talo da hazır bulundu. Temsilciler Kurti’ye, 24 Eylül’de Kosova’nın kuzeyine düzenlenen saldırının ardından Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimin azaltılması gerektiğini ve normalleşme sürecinin daha da acil hale geldiğini aktardı.

“Sırbistan’dan somut adımlar bekliyoruz”

AB’nin Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak, toplantının ardından yaptığı açıklamada, heyetin Kurti ve Bislimi ile Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerde nasıl ilerleme kaydedilebileceği konusunda derin ve içerikli bir toplantı yaptığını söyledi. Kurti’nin Kosova’nın kuzeyindeki güvenlik durumuna ilişkin endişelerini ilettiğini belirten Lajcak, 24 Eylül saldırısının tüm faillerinin adalet önüne çıkarılması gerektiğini, Sırbistan’dan bu konuda somut adım ve dayanışma beklediklerini ifade etti. Lajcak, 24 Eylül’de yaşananların Kosova ve Sırbistan’ın normalleşme yolunda anlaştığı gerçeğini değiştirmediğini belirtti. Kosova Başbakanı Kurti’nin, AB üyeliği yolunda ilerlemek istiyorsa Sırbistan ile ilişkileri normalleştirme yönünde ilerleme kaydetme sorumluluğunun bulunduğunu kaydeden Lajcak, “Burada, Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasının gerekliliğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. bu durumda Kosova’nın Avrupa yolunda ilerlemesi mümkün değildir.” ” söz konusu.

Temsilciler Vucic’le de görüştü

AB, ABD, Fransa, Almanya ve İtalya’dan temsilciler Priştine’deki temaslarının ardından Belgrad’a giderek Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüştü. Vucic ile görüşmesinin ardından Lajcak, Sırbistan cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ana temasının Kosova ile normalleşme anlaşmasının uygulanması ve Kosova’da yaşanan son olayların ardından gerilimin azaltılması olduğunu açıkladı. Lajcak, “24 Eylül’de Kosova polisine yönelik saldırıyı şiddetle kınadığımızı açıkça ifade etmek isteriz. Saldırının tüm failleri adalet önüne çıkarılmalıdır. Sırbistan’dan bu konuda tam bir dayanışma bekliyoruz.”

Belgrad ve Priştine’nin gerilimi azaltması ve ikili ilişkileri normalleştirmesi gerektiğini vurgulayan Lajcak, “Bu mesajı Cumhurbaşkanı Vucic’e ilettik. Sırbistan ve Kosova bu yılın şubat ve mart aylarında yeni anlaşmalara vardı ve her iki taraf da bu çerçevede yükümlülüklerini yerine getirdi.” yeni ve eski anlaşmalar.” Getirmelerini bekliyoruz dedi.

“Avrupa’nın parçası olan bir Batı Balkan bölgesi görmek istiyoruz”

Lajcak, “Daha önce defalarca söylediğimiz gibi, ilişkiler normalleşmedikçe ve üzerinde mutabakata varılan mevcut ve önceki anlaşmalar hayata geçirilmedikçe ne Sırbistan’ın ne de Kosova’nın Avrupa’da geleceği yok. İstikrarlı, müreffeh ve Batı Balkan bölgesi Avrupa’nın bir parçası.” “Bunu görmek istiyoruz ve bu nedenle diyalog hayati önem taşıyor. Başkan Vucic ve Başbakan Kurti ile görüşmelerimiz önümüzdeki günlerde de devam edecek” dedi. Toplantının ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Batılı temsilcilerle yoğun bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde krizden çıkış yolunu bulabileceğimize inanıyorum. Önümüzdeki günlerde Brüksel’de önemli toplantılar olacak. ” – PRİŞTİNE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu