Haber

Biden, Zelensky ile Buluştu: ‘Asla Yalnız Yürümeyeceksin’

ABD’yi ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy kongrede yaptığı konuşmada, “Paranız bağış değildir. Küresel güvenlik ve demokrasiye yapılan bir yatırımdır” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ise Ukrayna’ya gerekçelerini aktararak, “Asla yalnız olmayacaksınız” dedi.

Zelenskiy’in ziyareti öncesinde Beyaz Saray, Ukrayna’ya yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım yapacağını açıklamıştı.

Açıklamanın ardından Zelenskiy, Şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdi.

BBC Türkçe’nin verdiği bilgilere göre Zelenskiy, Kongre’deki konuşması öncesinde ABD Lideri Joe Biden ile Beyaz Saray’da görüşmeye geldi. Buradaki görüşmede, Biden’a verdiği takviyeler için teşekkür etti ve bunun için askeri madalya takdim etti.

İkili görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti.

Biden, savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’ya takviye kuvvetlerine devam edeceklerini söyleyerek, Zelenskiy’e “Asla yalnız olmayacaksın” dedi.

Hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin Rusya’yı durdurmanın değerine inandığını sözlerine ekleyen Biden, “Amerikan halkı çok iyi biliyor ki, egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırılara sessiz kalırsak dünya daha kötü sonuçlarla karşılaşacaktır.”

Zelenskiy ise savaş sürerken Kremlin ile “adil bir barış” olamayacağını söyledi. Her iki tarafın da Ukrayna’ya destek vermesini umduğunu belirten Zelenskiy, aylık savunma maliyetlerinin yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.

Kremlin: ‘Ukrayna’ya silah sevkiyatı çatışmanın derinleşmesine yol açıyor.’

Kremlin Sarayı’ndan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in ziyaretinin olumlu sonuçlanmayacağı ve Rusya’nın Kiev ile barış görüşmelerine başlama fırsatı görmediği açıklaması geldi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilere Batı’dan Ukrayna’ya silah tedarikinin çatışmanın ‘derinleşmesine’ yol açacağını ve Ukrayna’yı daha zor bir durumda bırakacağını söyleyerek Kiev’i uyardı.

Peskov, “Silah tedariki devam ediyor ve tedarik edilen silahlar çeşitleniyor. Bütün bunlar, elbette, çatışmanın şiddetlenmesine yol açar. Bu Ukrayna için iyiye işaret değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu