Ekonomi

Borsa güne yükselişle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi bir önceki kapanışa göre 26,31 puan artarak yüzde 0,39 artışla 6.721,45 puan oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 0,67, holding endeksi yüzde 0,25 arttı. Orta segment endekslerinde en çok yüzde 1,58 ile spor kazanırken, tek kaybeden yüzde 1,50 ile menkul kıymetler ve yatırım iştirakleri oldu.

Dün dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi %0,11’lik fiyat avantajıyla günü 6.695,14 puandan tamamlarken tüm zamanların en yüksek gün kapanışını gerçekleştirerek en yüksek seviye rekorunu 6.807,95 puana getirdi.

Analistler, yarın ABD Merkez Bankası (Fed) ile birlikte başlayacak merkez bankasının ağır para politikası kararları öncesi küresel borsalarda temkinli seyrin sürdüğünü ve Çin’in ekonomiye desteğine ilişkin gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.

Analistler, para piyasalarının fiyatlamasında yarın Fed’in politika faizini 25 baz puan artıracağının kesin görüldüğünü belirterek, Banka’nın enflasyonla mücadele kapsamında yıl sonuna kadar izleyeceği yola ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini belirtti.

Öte yandan, Çin Politbüro’nun emlak sektörü için, “Politikaları zamanında ayarlamak ve optimize etmek”Konuşmasının ardından borsalarda risk iştahı arttı.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma adımları kapsamındaki yeni düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sıkılaştırma sürecini destekleyici adımların tamamlayıcısı olarak, kredi büyümesine göre teminat imkânı kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme limitinin yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar verildi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu feshin dışında tutuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu