Haber

CHP’de Kongre Günü! CHP’nin en heyecanlı ve tartışmalı kongrelerini hatırlamaya ne dersiniz?

Türkiye’nin en eski siyasi partisi olan CHP’de kongre heyecanı var.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in yarışacağı kurultayda ana muhalefet partisinde lider değişikliği olup olmayacağını göreceğiz.

Cumhuriyet Halk Partisi kongreleri geçmişte de her zaman ülke gündeminde önemli bir yer tutmayı başarmıştır.

Bu içeriğimizde CHP’nin olaylı ve tartışmalı kurultaylarını sizler için derledik.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarihi aslında birçok açıdan Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini oluşturmaktadır. Bu Partinin kendi içinde yaşadığı değişimler ve liderlik yarışları her zaman ülke gündeminin üst sıralarında yer bulmayı başarmıştır.

Ülkenin ikinci Cumhurbaşkanı ve Milli Şef döneminin lideri İsmet İnönü, 1938’den 1972’ye kadar 34 yıl boyunca kesintisiz olarak CHP’nin genel başkanlığını yaptı.

1972’de genç ve dinamik bir rakip buldu.

Bülent Ecevit…

Genç Ecevit, 1960’lı yıllarda Parti Genel Sekreteri olarak görev yaparken “Ortanın Solu” ideolojisinin CHP’ye yerleştirilmesi için çaba harcadı ve bu süreçte tanınırlığını artırdı.

12 Mart 1971 Darbesi’nin ardından görevinden istifa eden Ecevit, partisinin bu süreçte askeri müdahaleye karşı gerekli duruşu göstermemesi nedeniyle tepki gösteriyordu.

Artık efsanevi lider İnönü’ye karşı çıkmaya başladı.

90 yaşına yaklaşan ve artık iyice yorulan İnönü, bu genç ve amansız rakibine karşı yeni bir rekabete girdi.

Artık son sözü delegeler söyleyecek.

Ecevit’le yoğun bir mücadeleye giren İnönü, “Ya ben ya Bülent!” 4 Mayıs 1972’de yapılan 5. Olağanüstü Kurultay’da politikalarının partisi tarafından onaylanmaması halinde istifa edeceğini açıkladı.

Ecevit’in Parti Meclisi İnönü’ye karşı delegelerden daha fazla oy aldı. İsmet İnönü bu durum üzerine istifa ederek liderliği genç rakibine bıraktı.

Ardından yapılan kongrede Bülent Ecevit, Atatürk ve İnönü’den sonra CHP’nin üçüncü lideri oldu.

Bu, CHP’de delegeler üzerinden yaşanan liderlik değişikliğinin ilk örneğiydi.

12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında diğer siyasi partilerle birlikte kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi’nde 1990’lı yıllarda yeniden bir liderlik yarışı yaşandı.

SHP ile CHP’nin CHP çatısı altında birleşmesinin ardından Partinin yeni liderinin kim olacağı merak konusu oldu.

Hikmet Çetin’in ara dönemdeki kısa süreli liderliğinin ardından Deniz Baykal ve Murat Karayalçın, CHP’nin yeni liderleri olmak için yarıştı.

Yarışı kazanan ve 2010 yılına kadar CHP’nin genel başkanı olan kişi ise Deniz Baykal’dı.

Deniz Baykal’ın CHP liderliği döneminde kendisine en büyük muhalefet Mustafa Sarıgül’den geldi. Baykal, CHP’de liderlik iddiasında bulunan Sarıgül’e karşı çok sert açıklamalarda bulundu.

Sarıgül’ün cumhurbaşkanı adayı olduğu kongrede oldukça sert bir konuşma yapan Baykal, rakibini hırsızlık ve yolsuzlukla suçladı. Bu suçlamalara sinirlenen Sarıgül, oturduğu yerden kalkıp Baykal’a yanıtlar verdi.

Deniz Baykal da Sarıgül’e karşı liderlik yarışını kazanarak rakibini Partiden ihraç etti.

Gelelim 2010 yılına… Ünlü kaset olayının ardından görevinden istifa eden Deniz Baykal’ın yerine CHP’nin yeni genel başkanının kim olacağı büyük merak konusu oldu.

Uzun süre sessiz kalan ve aday olmayacağını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav’ın kendisine destek vermesinin ardından başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

Kongreye tek aday olarak giren Kılıçdaroğlu, 15 yıllık Baykal iktidarının ardından CHP’nin kaptan köşküne yerleşti.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı döneminde ilk icraatlarından biri, kendisini genel başkan yapan Önder Sav’ı Partiden uzaklaştırmak oldu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP içinde liderlik mücadelesi verdiği en önemli isim ise 2002 yılından bu yana Partide milletvekili olarak görev yapan Muharrem İnce oldu.

İnce, Kılıçdaroğlu’nun 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’den Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstermesinin ardından gündeme geldi.

Bu tarihten itibaren Kılıçdaroğlu’na karşı muhalefetini sürdürdü.

Aday olduğu kongrelerin hiçbirini kazanamadı ama her zaman delegelerden hatırı sayılır miktarda oy almayı başardı.

2018 Seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı Adayı olan Muharrem İnce, bu seçimlerin ardından Parti Genel Başkanı olabilmek için olağanüstü kurultay çağrısında bulundu.

Kongrenin toplanması için gerekli imza sayısına çok yaklaşan Muharrem İnce, tüm çabalarına rağmen Kongrenin toplanmasını sağlayamadı.

Adeta yeniden direğe oturan ve koltuğunu korumayı başaran Kemal Kılıçdaroğlu, bu süreci hiç unutmadı ve 2019 Yerel Seçimleri sonrasında Muharrem İnce’yi Partiden tamamen tasfiye etti.

Muharrem İnce de CHP’den istifa ederek Vatan Partisi’ni kurdu.

Bakalım Kemal Kılıçdaroğlu Özgür Özel’le yarışta kazanan olabilecek mi?

ortaca-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu