Haber

Çin’den Afrika Birliğinin G20 üyeliğine destek

Çin Devlet Lideri Şi Cinping, Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen G20 Zirvesi’nde Afrika Birliğinin gruba üyeliğini desteklediklerini açıkladı.

Şi, Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, ekonomik globalleşmenin zorluklarla karşılaştığını ve dünyanın sakinlik riskiyle karşı karşıya bulunduğu, bunun yükünü en fazla gelişmekte olan ülkelerin çekeceğini belirterek, kalkınma problemine odaklanmanın mecburilik haline geldiğini vurguladı.

Çin Devlet Lideri, ülkesinin Afrika Birliğinin G20’ye katılmasını desteklediğini ifade ederek, gelişmekte olan ülkeler için borç azaltma ve erteleme politikalarının desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Şi, Çin’in G20’nin Borç Ödeme Erteleme Teşebbüsü (DSSI) kapsamında en büyük ölçüde borcu erteleyen ülke olduğunu ve gelişmekte olan ülkelere sıkıntı periyotta takviyede bulunduğunu tabir etti.

Gıda ve güç güvenliği

Gıda ve güç güvenliğinin global kalkınma açısından en acil sorun haline geldiğine dikkati çeken Şi, sorunun üretim yahut talepten değil, tedarik zincirlerindeki ve memleketler arası iş birliğindeki aksaklıklardan kaynaklandığı görüşünü lisana getirdi.

Şi, sorunun tahlilinin, ham husus alanında global iş birliğini, piyasa düzenlenmelerini ve kontrolünü geliştirmek, tedarik zincirlerindeki tıkanıklığı açacak ve fiyat istikrarını sağlayacak açık ve sürdürülebilir bir ham unsur piyasası oluşturmak olduğunu vurguladı.

Gıda ve güç sıkıntılarının siyasallaştırılmasına, ülkeler ortasında silah olarak kullanılmasına karşı olduklarını kaydeden Şi, tek taraflı yaptırımların ve bilim ile teknoloji alanında iş birliğine yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

“Soğuk Savaş mantığının vakti geçti”

Bugünün dünyasında ideolojik çizgilere dayalı aksiliklerin, bloklar ortası cepheleşmeyi ve küme siyasetlerini teşvik eden teşebbüslerin fonksiyonunun kalmadığını, bunun global kalkınmaya ve insani gelişmeye ziyan vereceğini vurgulayan Şi, “İnsan uygarlığı çoktan 21. yüzyıla girmişken Soğuk Savaş mantığının vakti geçti.” diye konuştu.

Şi, ülkelerin, “yüksek duvarlı küçük bahçeler” inşa eden, kapalı ve imtiyazlı iştirakler kuran, komşusuna ziyan vermeye dayalı siyasetler izlememesi gerektiğine işaret ederek, G20’nin birleştirici olma gayesine sadık kalması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu