Haber

Diyarbakır Barosu’ndan Ermeni Soykırımı Açıklaması

DİYARBAKIR-Diyarbakır Barosu, Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

“Diyarbakır Barosu, insan haklarını savunma ve koruma sorumluluğuyla, bu topraklarda demokratik, adil ve barışçıl bir geleceğin inşası için geçmişte yaşanan insan hakları ihlalleri, katliamlar veya diğer şiddet içeren toplumsal travmalarla yüzleşmenin gerekliliğini savunmuştur.” Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirden Ermeni aydınlarının, yazarlarının, sanatçılarının, öğretmenlerinin, avukatlarının, doktorlarının, milletvekillerinin evlerinden alınarak götürülmesi toplum tarihimizin en acı felaketinin başlangıcı oldu.

‘GERÇEK DEĞİŞMEYECEK’

24 Nisan 1915’te yüzbinlerce Ermeni’nin katledildiğinin veya ölüme terk edildiğinin belirtildiği açıklamada, Raphael LEMKIN’in dediği gibi ‘Soykırım’ diyelim, “Bu soykırımdan esinlenerek düşündüm ve yazdım” denildi. Ermeni Halkına yapılanlar” felaket ve acı yani gerçek değişmeyecektir. İki bin beş yüz yıldır bu topraklarda yaşayan ve bu toprakların diline, kültürüne ve sanatına katkıda bulunan Ermeni toplumu artık bu topraklarda yaşamıyor.

Diyarbakır Barosu, yüzleşmek ve vedalaşmak için ‘gerçekleri ortaya çıkarma’ sürecinin başlatılması çağrısında bulunarak, “Medz Yeğen, Fermana Filla, Büyük Felaket ve Soykırım kurbanlarını rahmetle anıyor, acıları bir kez daha paylaşıyoruz. Ermeni cemaatinin acısı” denildi.(DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu