Haber

Gülistan Doku dosyasında, asıl zanlının babasına ait aracın soruşturmanın açıldığı gün il dışına çıkarıldığı belirtildi.

TUNCELİ’de 5 Ocak 2020’de kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun, emniyetten ihraç edilen baş şüpheli Zeinal A.’nın babası Zeinal A. ile akraba olduğu öğrenildi. Polis tutanağında olaydan bir gün önce Gülistan’ın zorla eve girmeye çalışıldığı belirtiliyor. Otomobilin, soruşturmanın açıldığı 7 Ocak’ta il dışına çıkarıldığı, yaklaşık bir hafta sonra ise tekrar kente getirildiği ortaya çıktı. Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, “Bu araçta DNA analizi yapalım dedik, PTS’sini takip edelim. Yani Elazığ’a veya buradan başka bir yere gittiyse onu da takip edelim dedik. Biz de” dedi. Bunların hepsinin dosyada olmasını istedim ama hiçbir talebimiz kabul edilmedi.” .

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020’de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Ailesi, 6 Ocak’ta Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp ihbarında bulundu. Doku’yu bulmak için cep telefonu sinyallerini takip eden ekipler, onun saat 11.29’da Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiğini belirledi. Yol güzergahında Şehir Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarının incelemesine rağmen araçtan nerede indiği belirlenemedi. Yapılan incelemeler sonucunda Gülistan Doku’nun cep telefonunun en son Uzunçayır Baraj Gölü’ndeki Sarı Saltuk Viyadüğü’nde sinyal verdiği belirlendi. Viyadüğün üzerinden geçen bir aracın kamerasına Gülistan Doku’nun görüntüsü yansıdı. AFAD Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ankara, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmaraş büyükşehir belediyeleri ve sivil toplum kuruluşları, Tunceli koordinasyonunda Uzunçayır Baraj Gölü’nde Dönemin Valisi Tuncay Sonel. Üniversitelerden 542 işçi ve gönüllüler, 88 araç, 38 bot, 10 ROV cihazı, 6 drone, 4 sonar ve 3 arama köpeğiyle yapılan aramalara rağmen Gülistan’dan herhangi bir iz bulunamadığı için çalışmalara son verildi.

SON SETTE ÇIKTIĞI ESKİ ERKEK ARKADAŞI GÖZALTINA ALINDI

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, kaybolmadan önce görüştüğü son kişi olduğu belirtilen Rusya doğumlu erkek arkadaşı Zeinal A., yaklaşık 2 yıldır Antalya’nın Alanya ilçesinde gözaltına alındı. Daha sonra. Zeinal A. 4 saatlik ifadesinin ardından adli kontrolle serbest bırakıldı ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Zeinal A.’nın babası EY hakkında da Doku’ya ait gizli tutulması gereken kişisel bilgileri sosyal medyada ifşa ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Mahkeme, EY’yi kişisel verileri ele geçirmek ve yaymak suçundan 2,5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca sosyal medya hesapları üzerinde yapılan inceleme ve araştırmada EY’nin, 2018 yılında Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi’yi şehit eden polis memuru İsmail Hakkı Saraçoğlu hakkında da sosyal medyada olumlu açıklamalar yaptığı belirlendi. EY, Tunceli Valiliği’nin önerisi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından polislik mesleğinden ihraç edildi.

‘Gülistan kaybolmadan bir gün önce zorla beyaz bir araca bindirilmeye çalışıldı.’

Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, geçtiğimiz hafta Vali Bülent Tekbıyıkoğlu ve Emniyet Müdürü Hakan Duman ile görüştü. Toplantı sonucunda ablanın talepleri üzerine güvenlik güçlerinden ekip oluşturularak dosyanın baştan sona inceleneceği belirtildi.

Ailenin avukatı Ali Çimen, Gülistan’ın kaybolmasından bir gün önce zorla beyaz bir araca bindirilmeye çalışıldığını belirterek, “Gülistan Doku’nun soruşturma dosyası 7 Ocak 2020’de başladı. Gülistan’dan en son 5 Ocak 2020’de haber aldık. . Onun ortadan kaybolmasından bir gün sonra.” Bir vatandaşın ihbarı üzerine önceki gece saat 22.30 sıralarında Gülistan Doku’nun olay yerine giden polis tarafından ihbarda bulunuldu. İhbara göre, vatandaşın ihbarı sonucu Gülistan’ın zorla beyaz bir araca bindirilmeye çalışıldığı, bunu gören vatandaşın ise polise haber verdiği anlaşıldı. 4 Ocak 2020 gecesi baş şüphelinin babası o sırada asayiş dairesinde görev yapıyordu. Onu kaçırmaya çalışan kişi baş şüphelidir. Polis olay yerine giderek tutanak tutuyor. Aynı anda olay yerine giden polis memuru da baş şüphelinin babasını arıyor. Baş şüphelinin babası ise olay yerine gittiğini ancak önce ifadesinde ‘araç çamura saplandı, aracı kurtarmaya gittim’ dedi. Raporda öyle olmadığını gördük, vatandaştan gelen ihbar vardı. Baş şüphelinin de kimliği yok. Babası olay yerine gider. Daha sonra rapor hazırlanarak serbest bırakılır. 5 Ocak 2020’de baş şüpheliyle kafenin önünde buluşur. Daha sonra Gülistan’ın minibüse binerek üniversiteye doğru ilerlemesi olayı yaşandı. Görseller daha önce yayınlanmıştı. Orada telefonu 12.21 civarında kapanıyor. Saat 16.41 sıralarında üniversitede bir işçi görev yapıyordu. Karakola giderek ifade veriyorlar. Onlar söylüyor; ‘Siz bu kızı arıyorsunuz ama biz bu kızı saat 16.41 civarında gördük.’ “Biz de yoldan geçenler için Plaka Tanıma Sistemi (PTS) istedik” dedi.

SORUŞTURMANIN BAŞLADIĞI GÜN ESKİ ERKEK ARKADAŞININ BABASI İL DIŞINDAN AYRILDI.

Avukat Çimen, Gülistan Doku’nun zorla binmeye çalıştığı aracın eski sevgilisi Zeinal A.’nın polis babası EY’ye ait olduğunu, EY’nin soruşturmanın başladığı gün şehir dışına çıktığını belirterek, şunları kaydetti: ” Aynı tarihte vatandaşın kullandığı araç da Tunceli yönüne oradan geçti.” Soruşturmanın başladığı 7 Ocak 2020’de Gülistan’ın Elazığ’a zorla sokulduğu aracın görüntüsünü görmüşsünüz. Uzun zaman önce o belgedeydi. Bu görüntünün baş şüphelinin babasına ait olduğunu düşünüyoruz. Hatta Gülistan bu araca zorla bindirildi. . Gülistan zorla bu araca bindirildiği için araca DNA analizi yapalım dedik. Bu aracın PTS’sini takip edelim dedik. Yani Elazığ’a gittiyse, Elazığ’a gittiyse, buradan başka bir yere gitse takip edelim dedik. Aslında bu bir kamu görevlisidir. Valinin izni var. Rızanızı almadan şehri terk etmemelisiniz. Bunların hepsini dosyada istedik ama hiçbir talebimiz kabul edilmedi. Yani birdenbire değil, soruşturmanın başladığı gün oradan ayrılır. Bu araç baş şüphelinin babasına ait. Dosyada yer almadığı için olaydan bir yıl sonra HTŞ’leri belgelere dahil edebildik. Oradan Tunceli’den ayrıldıktan sonra dağlık bir yoldan Elazığ’a doğru ilerlediğini anladık. Elbette bunu müzakerelerle anlıyoruz. Elazığ’a normal istikametten gittiğimiz yorumunu yapamayız. PTS’ler dosyada yer alsaydı daha iyi yorumlayabilirdik. Elazığ’a gittiğini kesin olarak biliyoruz. Hem HTS hem de PTS de uyumludur. Bir süre Elazığ’da kalır. Soruşturma belgelerinde şüphelinin ekipmanlarını henüz inceleyemedik. Cep telefonunun ekspertiz raporunu tamamlayamadık. Zaten evini boşalttı ve gitti. Bu yüzden belgemiz gecikti. Bu olaydan kısa bir süre sonra baş şüphelinin polis memuru olan babası, valinin koruma grubuna alındı. Bir anlamda orada ödül verildi. Sıradan bir insan iken valinin koruma grubuna dahil edildi. Savcılık DNA incelemesine izin veriyor. Onlarca kez talep ettiğimiz bir konu. Şu ana kadar kabul edilmedi dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu