Haber

James Webb Uzay Teleskobu, 12 milyar ışıkyılı uzaklıktaki galaksideki organik molekülleri tespit etti

Bilim adamları, James Webb Uzay Teleskobu’ndan gelen verileri inceleyerek, Dünya’dan 12 milyar ışıkyılı uzaklıktaki SPT0418-47 adlı galakside organik moleküller tespit ettiler.

Science Daily’nin haberine göre Illinois Üniversitesi, Urbana-Champaign Astronomi ve Fizik Profesörü Joaquin Vieira ve ekibi, daha önce ABD Ulusal Bilim Vakfı’na (NSF) ait Güney Kutbu Teleskobu (SPT) tarafından tespit edilen SPT0418-47 ) ve bir toz bulutu ile kaplı bir galaksi olarak tanımlanır. üzerine ağır geldi.

Araştırmacılar, Webb Telescope bilgilerinin yardımıyla Evren’in en eski galaksisi olduğu düşünülen SPT0418-47 galaksisinde karmaşık organik moleküllerin izlerini buldular.

Verileri inceleyen bilim insanları, SPT0418-47’deki gazların ağır elementler içerdiğini vurguladı, bu da birçok yıldızın zamanla oluşup kaybolduğunu ve tekrar oluştuğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, söz konusu gazların “polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH)” molekülleri içerdiğini ve karbon zincirlerinden oluşan bu organik moleküllerin yaşamın en eski formları için temel yapı taşları olarak kabul edildiğini vurguladı.

PAH molekülleri, Dünya’da içten yanmalı motorların egzoz gazlarında veya orman yangınları sonucu açığa çıkan gazlarda bulunur.

Phadke, “Yeni spektroskopik veriler, galaksinin atomik ve moleküler bileşimini gözlemlememizi sağlayarak galaksilerin oluşumu, yaşam döngüleri ve nasıl geliştikleri hakkında çok önemli bilgiler sağlıyor” dedi. terimini kullandı.

“Bu proje, lisansüstü okuldayken, tozla örtülmüş ve tespit edilmesi zor olan çok uzak galaksileri incelerken başladı. Toz tanecikleri, Evrende üretilen yıldız radyasyonunun yaklaşık yarısını emer ve onları yeniden yayar. Bu, uzaklardan gelen kızılötesi ışınları yapar. nesneler son derece zayıf,” diye açıklıyor Vieira. veya tespit edilemez hale getirir.” değerlendirmesini yaptı.

Webb Telescope galaksiyi ‘Einstein Ring’ fenomeni ile görüntüledi

Galaksinin (SPT0418-47) Dünya’ya olan uzaklığının 12,5 milyar ışıkyılı olduğu kaydedildi, bu da galaksinin Evren’in oluşumundan 1,5 milyar yıl sonra oluştuğunu gösteriyor.

Söz konusu galaksinin görüntüsünün “Einstein Halkası”nın etkisiyle yüzde 30-35’in ortasında büyüdüğü belirlendi.

Webb Teleskobu’nun yeni araştırmasında “doğanın büyüteci” adı verilen bir olgu sonucunda algılama yaptığını belirten Vieira, “Bu büyütme etkisi, iki gökada Dünya’nın konumu ile mükemmel bir şekilde hizalandığında ortaya çıkıyor. Arkadan gelen ışık galaksi, ön galaksinin yerçekimi nedeniyle “Einstein halkası” adı verilen bir etki ile bir halka şeklinde bükülür ve görüntü büyür.” açıklama yaptı.

Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu