Sağlık

Kalıcı Hasara Neden Olur: Kırmızı Göz Salgını!

Konjonktivit, virüs, bakteri gibi enfeksiyon etkenlerinin bulaşması veya alerjik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalığa verilen isimdir. Konjonktivit bir gözü veya her iki gözü de etkileyebilir. Çevredeki hasta insanlardan ve toplu ortamlardan bulaşabileceği gibi vücudun başka bir bölümünü etkileyen bir hastalığa ikincil olarak da ortaya çıkabilir. Genelde iyi huylu seyreden bu hastalığın bazı türleri, tedavi edilmediği takdirde göz yüzeyinde kalıcı hasarlara neden olabiliyor.

Ağır çapak ve akıntıyla başlar!

Bakterilerin neden olduğu konjonktivitlerde genellikle göz kapaklarında şiddetli pullanma, akıntı, kızarıklık ve şişlik görülür. Konjonktivite neden olan bakterinin türüne bağlı olarak bazı konjonktivit türleri tedavi gerektirmeden bile iyileşebilirken bazı konjonktivit türleri ağır tedavi gerektirebilir. Bakteriyel konjonktivit tedavisi damla veya antibiyotik içeren kremlerle yapılır.

Kirlenmeye dikkat edin, bulunduğunuz ortamı havalandırın!

Virüsün neden olduğu konjonktivitlerde gözlerde yırtılma, ışığa karşı hassasiyet ve kızarıklık daha belirgin olup, göz kapaklarında tekrar çapaklanma ve şişlikler meydana gelebilir. Viral konjonktivit tek başına veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklarla birlikte ortaya çıkabilir. Viral konjonktivitlerde hastanın şikayetlerini azaltmak için ek tedavi uygulanır. Adenovirüsün neden olduğu bazı viral konjonktivit türlerinde daha ağır tedavi ve yakın takip gerekebilir. Viral konjonktivitin bulaşma riski yüksek olup, hastaların ortamlarını havalandırması, el hijyenine dikkat etmesi, sağlıklı kişilerle doğrudan temastan kaçınması önerilir.

Sebebi alerji olabilir!

Konjonktivit enfeksiyon dışında çeşitli nedenlerle de gelişebilir. Bunlardan en yaygın olanı alerjik konjonktivittir. Vücudun duyarlı olduğu alerjene maruz kalmayı takiben dakikalar veya günler içinde gelişebilir. Göz çevresinde şişlik, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet, sulanma ve göz çevresinde kızarıklık tipik belirtilerdir. Genellikle tedaviye hızlı yanıt vermesine rağmen alerjik konjonktivitin bazı türleri tedaviye dirençli olabilir. Bu durumda hastanın neye alerjisi olduğu tespit edilir ve tedavi süreci buna göre şekillendirilir.

Doktora gitmeyi unutmayın!

Konjonktivitin pek çok alt tipi bulunmaktadır ve bunların bir kısmı oldukça iyi seyrederken bir kısmı kalıcı hasara yol açma potansiyeline sahiptir. Göz muayenesi konjonktivitin tipini ve tedavisini belirlemede son derece değerlidir. Bunlara ek olarak; Konjonktivit yaygın döküntülere neden olabilecek hastalıklardan sadece biridir. Pek çok göz hastalığı veya sistemik hastalık göz kızarıklığına neden olabileceğinden, doğru teşhis ve tedavi için göz doktoru muayenesi büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu