Ekonomi

Yeni sanayi bölgeleri kararı yatırımların önünü açacak

Güneş doğdu SOYLU

Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş’ta bazı alanların yeni sanayi bölgesi, bazı OSB’lerin ise genişleme alanı olarak belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı.

Karar, sarsılan bölgelerde ticaretin canlanmasına yaptığı katkı nedeniyle sanayiciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Üretim, istihdam ve ihracatın depremden olumsuz etkilendiği iller arasında yer alan Gaziantep’te deprem öncesi uygulanan alanlara ilişkin hızlı kararlar moral yükseltti.

Bu karara göre; Gaziantep’in Nizip ilçesindeki alanlar “Nizip Organize Sanayi Bölgesi Tevsii Sanayi Bölgesi”, “Nizip 2.Organize Sanayi Bölgesi Tevsii Sanayi Bölgesi” ve “Nizip Küçük Sanayi Sitesi Sanayi Bölgesi”, Oğuzeli ilçesindeki alanlar ise “Oğuzeli Organize Sanayi Bölgesi Tevsii Sanayi Bölgesi” dir. Sanayi Bölgesi” Oğuzeli ve Şahinbey ilçeleri sınırları içerisinde kalan alanlar “Gaziantep Ayakkabılık ve Terlik Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Tevsii Sanayi Bölgesi”, Araban ilçesindeki alanlar “Araban Sanayi Bölgesi”, alanlar ise “Araban Sanayi Bölgesi” olarak belirlendi. ilçeye bağlı Fevzi Çakmak ve Yeni Altıntaş mahallelerinde ise “Sanayi Bölgesi” olarak belirlendi. . Gaziantep’teki bölgeler hakkında konuşan yetkililer, DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulundu.

Oğuzeli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bozoğlu:

“Deprem sonrası sürecimiz yetkililerin yoğun ilgi ve alakaları ile birkaç gün önce çözüme kavuşturuldu. Bölgemizin doluluk oranı şu anda yüzde 90 civarında. Yaklaşık 110 fabrikada 3.000 kişi çalışıyor. Bölgemizde yoğun bir yatırım talebi vardı.

Özellikle depremden bizden daha fazla etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da altyapımızın daha uygun olması nedeniyle yoğun talepler almaya başladık. Daha önce bölgemizde ağırlıklı olarak küçük ölçekli işletmeler faaliyet gösterirken, yeni bölgemizle birlikte orta ölçekli fabrikalar kurmayı planlıyoruz. Bu gelişme bölgemiz ve ilimiz için son derece faydalı olmuştur.

Bu son gelişmeler ışığında 110 olan fabrika sayımızı 300’e, istihdamımızı ise 20 bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu olumlu gelişmenin yanı sıra şu anda OSB’mize trafiğe takılmadan direkt olarak Gaziantep Karataş bölgesine bağlanan yolun bir an önce faaliyete geçmesini bekliyoruz. ”

Nizip Ticaret Odası Başkanı Nizip OSB YKU Mehmet Özyurt:

“Nizip Organize Sanayi Bölgesi için artı 200 hektarlık alan için başvuruda bulunduk. Yeni çıkan kararname öncesi talebimizi yaklaşık 650 hektara çıkarmıştık. Bu yöndeki kararın hızlı ve beklediğimiz yönde çıkması bizleri çok mutlu etti.

Küçük Sanayi Sitesi bünyesinde yaklaşık 300 hektarlık bir alan onaylandı. Esnafımızın Sanayi Sitesi’ne talebi çoktu ve büyük sıkıntılar yaşandı. Çünkü 1994 yılından beri ilçemizde zeytin tarlaları nedeniyle imar yapılamıyordu. Esnafımız, uzun zamandır bekledikleri sıkıntıya bu yeni Kararla çözüm bulmaktan büyük mutluluk duydu. Nizip OSB’de çok sayıda yatırımcı talebi alıyorduk.

Şu anda 100 civarında fabrikamız var. 65 fabrikamız faal durumda. İlçemize yapılan yatırımlar 4. Bölge teşviklerinden yararlanırken, OSB’de yatırım yapıldığında 5. Bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Bölgemizdeki esnaf ve sanayicilerin ihtiyaçlarını görerek deprem nedeniyle süreçlerimize hız kazandıran tüm yetkililere teşekkür ederiz. ”

Araban Belediye Başkanı Hasan Gerçek:

“Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hem yeni sanayi bölgesi hem de 2019 yılında ön çalışmalarına başladığımız OSB alanı için onay alındı. 647 dönümlük OSB alanımızın onay alması bizler için çok sevindirici. Çünkü OSB’ler için süreçler normal zamanlarda biraz daha yavaştı. Deprem sonrası talebimizin hızlı bir şekilde sonuçlanması bizleri çok memnun etti. Öte yandan Küçük Sanayi bölgesine de esnafımızın yoğun bir talebi oldu ve bu kararla birlikte esnafımız oldukça rahatlayacaktır.

Deprem sonrası yatırım teşviklerinde İslahiye ve Nurdağı ile birlikte Araban ilçemiz 6. Bölge ilan edildi. Aracımız tarımı ile ön plandadır. Kurulacak OSB’nin tarıma dayalı İhtisas OSB olması da söz konusu olabilir. Bu Karar ve 6. Bölge teşvik imkanları ile ilçemize yoğun bir talep olacağını öngörüyoruz. İlçemizin nüfusu 33 bin kişidir.

Her gün binin üzerinde çalışanımız ilçemizden Gaziantep’e transfer oluyor. Bu yeni gelişmeyle ilgili OSB’mizde 40,50 civarında fabrika açılacağını hesaplarsak 33 bin nüfuslu ilçemiz bölgede bir çekim merkezi olabilir ve 15 bin civarında kişiye istihdam sağlanabilir.”

yesilyurthaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu