Ekonomi

Bayer, Roundup kanser iddialarıyla ilgili Avustralya mahkemesinin kararını bekliyor

Dönüm noktası niteliğindeki bir davada, bir Avustralya mahkemesi Bayer aleyhine karar verdi (ETR: BAYGN )’in Roundup adlı ot öldürücünün kansere neden olup olmadığı belirlenecek. Binden fazla kişinin iddialarını birleştiren bu toplu dava, Avustralya’da bu aşamaya ulaşan türünün ilk örneğidir.

Victoria Federal Mahkemesi Salı günü nihai tartışmaları dinledi ve önümüzdeki aylarda bir karar verilmesi bekleniyor. Mahkeme, Roundup ile bir tür kan kanseri olan Hodgkin dışı lenfoma arasında nedensel bir bağlantı bulursa, Bayer’in ürününün oluşturduğu riskler konusunda ihmalkar olup olmadığını değerlendirecek ve bu nedenle davacılara tazminat ödemesi gerekip gerekmediğini değerlendirecek.

Monsanto’yu ve Roundup ürününü 2018’de 63 milyar dolara satın alan Bayer, bitki ilacıyla ilgili önemli yasal zorluklarla karşı karşıya kaldı. Şirket, Bayer’in hisse fiyatını olumsuz etkileyen Pennsylvania’lı bir adama yakın zamanda yapılan 2,25 milyar dolarlık ödeme de dahil olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sağlıkla ilgili tazminat taleplerini çözüme kavuşturmak için milyarlarca dolar ödedi.

Avustralya davasının baş davacısı Kelvin McNickle, Roundup’ın uzun süreli kullanımının 35 yaşında lenfoma gelişimine katkıda bulunduğunu savunuyor. Çalışmayı yirmi yılı aşkın süredir kullanan McNickle şu anda tedavi görüyor. hastalığın tekrarlaması.

Bayer, Roundup’ın ve aktif maddesi olan glifosatın güvenli olduğunu ve neredeyse yarım yüzyıldır dünya çapında kullanıldığını iddia etse de, ürünle ilgili tartışmalar devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser araştırma kurumu, 2015 yılında glifosatı “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırdı ancak pratik kullanımdaki risk düzeyini belirlemedi.

Avustralya’daki davanın sonucu diğer davaları etkileyebilir; Bayer, Kanada’da 11’i toplu dava statüsü isteyen 31 davayla karşı karşıya olduğunu söyledi. Şirket, Kuzey Amerika dışındaki iddialar hakkında yorum yapmadı. Düzenleme çabalarına rağmen Bayer, tarım sektörüne glifosat bazlı herbisit satmaya devam ediyor ve Roundup’ın ev tipi versiyonunu aşamalı olarak kaldırmaya başladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Bayer’in Roundup davalarındaki savunma sicili karışıktır ve son 16 davanın 10’unda zafer elde edilmiştir. Bu arada, Avrupa Komitesi geçen yıl glifosatın onayını on yıl daha uzattı ve bu da düzenleyici makamların ürünün güvenliğine olan güvenini ortaya koydu.

InvestingPro İçgörüleri

Bayer’in Roundup ürünüyle ilgili devam eden yasal sorunların ışığında, InvestingPro’nun gerçek zamanlı bilgileri ve uzman analizleri, şirketin performansını izleyen yatırımcılara ek bağlam sağlıyor. Bayer’in piyasa değeri yaklaşık 32,71 milyar dolar olup, 52 haftanın en düşük seviyesinde işlem görüyor ve bu da piyasanın hem düzenleme sorunlarına hem de daha geniş iş performansına ilişkin duyarlılığını yansıtıyor. Şirketin F/K oranının -8,27 olması, özellikle Bayer’in son on iki ayda kâr etmemesi nedeniyle yatırımcıların şirketin kârlılığı konusunda şüpheci olduklarını gösteriyor.

Ancak Bayer’in %7,81 gibi güçlü bir temettü getirisi ile hissedarlarına önemli bir temettü ödediğini ve bu ödemeleri art arda 32 yıldır sürdürdüğünü de belirtmekte fayda var. Hissedarlara değer kazandırma taahhüdü, çalkantılı zamanlarda yatırımcılar için umut ışığı olabilir.

InvestingPro İpuçları, Bayer’in ciddi bir borç yüküyle çalıştığını ve analistlerin yakın zamanda gelecek döneme ilişkin kazanç beklentilerini aşağı yönlü revize ettiğini gösteriyor. Bu zorluklara rağmen Bayer Pharmaceuticals kendi bölümünde değerli bir oyuncu olmaya devam ediyor ve analistler şirketin bu yıl kârlı olacağını iddia ediyor.

Bayer’in mali sağlığı ve geleceğe yönelik beklentileri hakkında daha derinlemesine bilgi edinmek isteyen yatırımcılar, https://www.investing.com/pro/BAYGN adresini ziyaret ederek ek InvestingPro İpuçlarına ulaşabilirler. InvestingPro+ aboneliği satın almayı düşünenler için %50’ye varan indirimlerle özel bir Yeni Yıl indirimi var. SFY24Kupon kodunu kullanarak 2 yıllık abonelikte %10, SFY241 Kupon kodunu kullanarak 1 yıllık abonelikte %10 indirimden yararlanabilirsiniz. Bu aboneliklerle yatırımcılar, Bayer’in daha bilinçli kararlar almasına yönelik 5 ipucu da dahil olmak üzere çok sayıda bilgiye erişebilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu