Ekonomi

Rosatom, hidrojenin depolanması ve taşınması için ultra yüksek basınçlı silindirler geliştirdi

Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom’un yakıt ünitesinin bir modülü olan Novouralsk bölgesindeki NPO Centrotech endüstriyel tesisinden uzmanlar, hidrojenin depolanması ve taşınması için çeşitli hacimlerde metal kompozit silindirlerin prototiplerini geliştirdi, üretti ve üretti. 700 atmosferlik (68,9 megapaskal) çalışma basıncı. başarıyla test edildi.

Ultra yüksek basınçlı metal kompozit silindirlerin listesi ayrıca hidrojenin depolanması ve taşınması için 50 litre hacimli bir prototip silindiri de içeriyor. Bu benzersiz silindir, Rosatom’un Kompozit Bölümündeki şirketler tarafından üretilen malzeme ve bileşenlerden oluşur. Silindir, Rosatom Kompozit Bölümü şirketlerinin seri ürettiği, alüminyum alaşımdan yapılmış özel olarak tasarlanmış bir astara (iç sızdırmazlık katmanı) ve karbon fiberden yapılmış bir destek bobinine sahiptir.

50 litrelik prototip metal kompozit silindirin testi, silindirin 700 standart atmosfer çalışma basıncına sahip bir silindir için zorunlu tüm gereksinimleri karşıladığını doğruladı. Test sırasında prototip gerekli direnç marjını gösterdi (2,4 güvenlik faktörüyle maksimum yüklere dayandı) ve döngüsel yüklere karşı güçlü olduğu kanıtlandı.

NPO Centrotech’in mühendislik ve teknolojik yaklaşımları, endüstriyel bir analiz ve hidrojen yakıtlı araçlar da dahil olmak üzere hidrojenin depolanması ve taşınması için büyük hacimli ultra yüksek basınçlı metal kompozit silindirleri içerecek genişletilmiş bir dizi eser üretmek için kullanılabilir. Rosatom’un Kompozit Bölümü uzmanları, planlanan ultra yüksek basınçlı metal kompozit silindirlerin seri üretim sürecindeki gelişmelere ve söz konusu silindirlerin kullanımına ilgi duyduklarını ifade etti.

Rosatom’un kompozit bölümünde yer alan şirketin Ticari Müdürü Alexander Kuralesov, konuyla ilgili şunları söyledi: “Metal kompozit silindir üretimi, karbon elyaf tüketen önemli bir sektör. “Tahminlerimize göre, 700 atmosferlik ultra yüksek basınçlı kompozit silindirlerin kullanımı, hidrojen yakıtlı araçların bir parçası olarak hidrojen depolamak için standart ve kabul edilen çözüm haline gelecek ve talebi 2030 yılına kadar üç ila beş kat artacak.”

Bilgi notu:

Hidrojen enerjisi Rosatom’un bilimsel ve teknolojik gelişiminde öncelikli alanlar arasında yer alıyor. Küresel ekonomide teknolojik lider olarak konumlanan Rosatom, düşük karbonlu teknolojilere geçiş de dahil olmak üzere küresel çevre gündemini desteklerken, aynı zamanda hidrojen tedarik zinciri boyunca yerli teknolojik yetkinliklerin geliştirilmesi anlamına gelen ulusal hidrojen enerjisi gelişimi için stratejik bir strateji uyguluyor. elektroliz gibi ileri üretim yöntemlerinden depolama ve nakliyeye kadar yerli ve yabancı tüketicilere ulaştırılmaktadır. bir program uyguluyor. Rosatom’un en büyük şirketleri, yeni gelişmiş elektroliz sistemleri de dahil olmak üzere bu alanda etkili ve küresel olarak rekabetçi çözümler üzerinde çalışıyor.

Rosatom Elektrik Enerjisi Bölümü, 2021 yılından bu yana, hidrojenin büyük ölçekli üretimi ve tüketimine yönelik hidrojen enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik büyük ölçekli bir yatırım projesini hayata geçiriyor. Entegre proje, yüksek sıcaklıkta gaz soğutmalı reaktör (HTGR) içeren bir nükleer enerji teknolojisi tesisi (NETP) geliştirmek için kullanılacak teknolojik analizlerin (HTGR yakıt üretim teknolojisi ve metan dönüşüm teknolojisinin geliştirilmesi dahil) üretilmesini ve hidrojen üretmek için bir kimya ve mühendislik sistemi (CES); Bir dizi yüksek verimli elektroliz tesisi, yakıt elemanları, hidrojen depolama ve taşıma sistemlerinin geliştirilmesini ve hidrojen enerjisinin işletimi ve güvenliği için sistem takviyesi üzerinde çalışmayı içerir.

NPO Centrotech, Rosatom’un Yakıt Bölümüne ait bir sanayi sitesi şirketidir. Benzersiz nükleer, askeri, havacılık, petrol ve gaz ve enstrüman mühendisliği yeteneklerine sahip şirket, genel amaçlı endüstriyel ürünlerin yanı sıra uranyum zenginleştirmeye yönelik gaz santrifüjlerinin üretiminde uzmanlaşmıştır. Centrotech, eser geliştirmeden imhaya kadar kendi bünyesinde tam bir teknolojik döngüye sahiptir.

Rosatom Yakıt Bölümü’nde nükleer yakıt üretiminin yanı sıra uranyum dönüştürme ve zenginleştirme şirketleri, gaz santrifüj üreticileri ve araştırma ve tasarım şirketleri de yer alıyor. Rus nükleer santrallerinin tek nükleer yakıt tedarikçisi olan şirket, 15 ülkedeki 70’ten fazla reaktöre, 9 ülkedeki araştırma reaktörlerine ve Rus nükleer filosunun sevk reaktörlerine yakıt sağlıyor. Dünyadaki her 6 reaktörden biri bu kısımdan üretilen yakıtla çalışıyor.

Rosatom Yakıt Bölümü, dünyanın en büyük zenginleştirilmiş uranyum üreticisi ve küresel istikrarlı izotop pazarının lideridir. Yakıt Bölümü aktif olarak kimyasallar, metalurji, enerji depolama teknolojileri, 3D baskı, dijital eserler ve nükleer tesislerin devreden çıkarılması alanlarında yeni işler geliştiriyor. Yakıt Bölümü, Rosatom’un katkı teknolojileri ve elektrik depolama sistemleri için endüstriyel entegratörleri içermektedir.

Rosatom’un Kompozit Bölümü, kompozit malzemelerin en büyük ulusal üreticisi ve kompozit silindirler de dahil olmak üzere karbon fiber ve buna dayalı kompozit malzemelerin üretiminde endüstriyel bir entegratördür. Bölüm, hammadde üretiminden nihai ürüne kadar geniş ölçekli kapasitelere sahiptir. Çağdaş bir araştırma ve geliştirme merkezi, PAN öncül karbon elyafının ticari üretimine yönelik tesislerin yanı sıra, prepreg, fiberglas ve metal kompozit silindirler de dahil olmak üzere kompozit malzemelerden yapılmış kumaş ve bitmiş iş imalatçılarını da içermektedir. Segment 15 bölgede 16 üretim tesisine sahip 29 şirketten oluşuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ozalp-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu